Zustersteden/Poprad


 POPRAD – SLOWAKIJE

De Slowaakse stad Poprad ligt in het noorden van het land aan de voet  van de Hoge Tatra, het gebergte dat daar de grens vormt met Polen.

Hoewel Poprad zelf betrekkelijk vlak is, ligt het toch nog op een hoogte van 672 meter.

Naast de indrukwekkende bergen is ook de  verdere natuur overweldigend.
Poprad wordt gezien als de voornaamste “toegangspoort” tot het berggebied en jaarlijks reizen tienduizenden toeristen via het lokale vliegveld, de trein of over de autoweg naar bijvoorbeeld Stary Smokovec of andere plaatsen in de Hoge Tatra.

Poprad is in feite door de jaren heen, door samenvoeging met een aantal kleinere plaatsen, uitgegroeid tot een gemeente met circa 58.000 inwoners. Sinds 1974 heeft de stad evenwel haar huidige grootte.

Slowakije is een jonge republiek in Midden Europa, die zich op 1 januari 1993 losmaakte uit Tsjecho-Slowakije. Het land maakt sinds 1 mei 2004 deel uit van de Europese Unie.

 


Hoge Tatra

 

  GESCHIEDENIS JUMELAGE

 Al sinds 1993 worden er vriendschappelijke contacten onderhouden tussen Zwijndrecht en het Slowaakse Poprad, dat de initiatiefnemer hiertoe was.

Waren de eerste contacten voorzichtig op ambtelijk niveau en werden mogelijkheden onderzocht om ondernemers met elkaar in contact te brengen, in oktober 1998 konden de inwoners van Zwijndrecht nader kennis maken met Poprad. Toen was er namelijk een grote groep inwoners van deze Slowaakse stad te gast. In winkelcentrum Walburg werden toen allerlei producten van Slowaakse handwerkslieden aangeboden en getoond, terwijl er muziek, dans en zang door een folkloristische groep werd gebracht.

In januari 2000 besloot de Zwijndrechtse gemeenteraad over te gaan tot een officiële jumelage met Poprad. Deze vriendschapsovereenkomst werd gesloten in het Zwijndrechtse gemeentehuis op 6 mei 2000. Bij de ondertekening door de burgemeesters van beide steden, was ook de Slowaakse ambassadeur in Nederland, aanwezig.
Sinds die datum staat er in het plantsoen aan de Willem van Oranjelaan in Zwijndrecht,de Internationale Vriendschapsboom.

CONTACTEN

Wederzijds zijn er al heel wat uitwisselingen geweest. Dat varieert van leerlingen van basisscholen en van hoger onderwijs tot ondernemers en van koren en muziekgezelschappen tot sporters.

Door de Slowaakse ambassade werd aan de Stichting Internationale Contacten Zwijndrecht in 2004 gevraagd een fototentoonstelling in te richten. Dankzij de spontane medewerking van Swinhove zorgcentrum konden daar in gangen een 60-tal foto’s worden geëxposeerd, die een prachtig overzicht gaven van de indrukwekkende schoonheid van de natuur in het berggebied van Slowakije.

Het Zwijndrechtse Walburgcollege ontving in 2005 een groep scholieren uit Poprad, nadat ze via internet al kennis met elkaar hadden gemaakt en het bezoek hadden voorbereid.
In februari 2006 werd door leerlingen van het Walburgcollege een tegenbezoek gebracht.

Naast een schitterend natuur- en vakantiegebied is in Poprad en omgeving ook belangrijke industrie, zoals bijvoorbeeld voor vracht/trein-wagons (Tatravagonka).
wasmachines (Whirlpool (Slovakia), boilers (Tatramat) en verpakkingsfolie (Chemosvit)/
Verder is er een productiebedrijf voor sokken en andere tricot kleding en is er een grote bier-brouwerij Pivovar.
Reeds enkele malen is er een handelsdelegatie naar Poprad gereisd en waren ondernemers uit Poprad in Zwijndrecht. Dit om de samenwerking tussen de  beide steden te bevorderen op economisch terrein.
Bij contacten tussen bedrijven in beide plaatsen wordt samengewerkt met de Kamer van Koophandel in Poprad en/of de Slowaakse Ambassade in Den Haag.

TE ZIEN IN EN ROND POPRAD

Slowakije is een uitmuntend vakantieland. Het Hoge Tatra gebergte is  ’s winters het domein van de wintersporters en in de zomeer een lustoord voor wandelaars,  bergbeklimmers, voor rafting en paragliding.

Als vakantiebestemming is Poprad in feite een goede keuze. Dit is sinds enkele jaren nog aantrekkelijker geworden doordat er het  luxe resort AquaCity Poprad is verrezen. Het is een groot complex met thermaal baden en bijvoorbeeld een zwembad van Olympische afmetingen. Maar ook met sauna’s, whirlpools etc. en dat allemaal dankzij natuurlijke warmwater bronnen, die ook voor de stadsverwarming wordt gebruikt.

In het historisch centrum van Poprad staat de St. Egidiuskerk uit de 13e eeuw. In de kerk zijn middeleeuwse muurschilderingen te bewonderen.


St. Egidiuskerk

In Poprad is een van de oudste musea in Slowakije, het Podtatranske museum, dat een goede indruk geeft van het leven, de folklore en de cultuur in vroeger tijden in de regio.

Bijzonder interessant is de wijk Spisska Sobota, waar langs een driehoekig plein een flink aantal middeleeuwse huizen staan. In 1953 tot monument verklaard.


Spisska Sobota

Naast alle mogelijkheden, die het Tatra gebergte biedt, kan men vanuit Poprad ook gemakkelijk andere plaatsen in de bergen bezoeken. Veel van die plaatsen zijn eenvoudig per trein te bereiken.

Veel bezoekers maken ook een uitstapje naar Levoca, waar in een kerk in het centrum het grootste van hout vervaardigde Gotische altaar te vinden is.

Iets verder van Poprad,  maar voor veel toeristen een hoogtepunt is een spectaculaire, veilige, tocht op een vlot over de Dunajec, de grensrivier met Polen.

  MEER WETEN ?

Bijvoorbeeld over het bezoeken van of het uitwisselen van gelijkgerichte verenigingen etc. Of over het zaken doen met bedrijven in Poprad en de regio, aarzel dan niet en neem contact op met de coördinator voor Poprad in het bestuur van de Stichting Internationale Contacten Zwijndrecht.

Dhr. T. Bokhout
Tel. 010 4185520
E-mail:
t.bokhout@sicz.nl 

naar boven